Laskeudu lomalle - hiljennä ennen jarrutusta

Hiljennä ennen jarrutusta

 

Kohta meillä on käsillä joulunpyhät ja monella edessä lomaa työstä.

Fyysisesti olemme poissa töistä, mutta miten saada työajatuksetkin jäämään levolle ja aivoille aikaa huilata?

 

Muutama vinkki, jotka olen havainnut hyviksi.

Siivoa silppu

 

Putsaa sähköposti – mikä onkaan tapasi niin siivoa inboxi omalla tyylilläsi. Käy postit läpi, siirrä turhat ja vanhentuneet roskikseen. Lue lukemattomat. Onko tapanasi merkata lukemattomiksi postit, joille vielä pitäisi jotain tehdä tai joiden syövereissä lymyää uusia tehtäviä? Nyt on aika ottaa tärkeämpää tehtävää sisältävät postit to do -listalle ja päättää koska olet ryhtymässä johonkin niiden suhteen.

Vastaa joka viikko tuleviin kaiken maailman kyselyihin ja laita ne sen jälkeen roskikseen tai jos et koskaan aiokaan vastata niin merkkaa ne roskaposteiksi. Eivätpä tule taas sinua häiritsemään.

Suosittelen alakansioita postilaatikkoon; helpottaa kovasti kun etsit aiheeseen tai lähettäjään liittyviä posteja jatkossa.

Siivoa työpöydältä keltaiset laput ja niiden sukulaiset; onko niissä oikeasti tehtävää vai roikkuvatko ilman sen parempaa tarkoitusta.

Käy paperikasat läpi; siirtyy ensi vuodelle, roska, täytyy tehdä ennen joulua, silppuriin, soita tällä viikolla, delegoi, tämä on hoidettu – arkistoon tai roskikseen jne.

Siis tee ne jotka ovat kiireellisiä. Ne joita et ehdi heti hoitaa, jotka voivat odottaa, laita järjestykseen odottamaan omaa aikaansa.

Ei kovinkaan hankalaa – yksi posti, paperi ja lappu kerrallaan, mutta jokaisen kohdalla pitää päättää, mitä aiot sille tehdä. Sitten se on käsitelty.

Monta pientä voittoa.

Suunnittele vähän tulevaa

 

y läpi siirtyvät työt (suoraa jatkumoa edellisestä). Päätä missä järjestyksessä ja koska olet ryhtymässä edessäsi odottaviin tekemättömiin töihin. Laita ne pöydälle kasoihin tai koneelle kansioihin niin, että tiedät missä ne ovat ja mitä ne koskevat, suunnilleen kuinka isoja ne ovat, tuletko hoitamaan ne itse ja yksin vai olisiko syytä jakaa ja delegoida asioita.

Jätä aikatauluun tilaa, sillä myös ensi vuonna tulee enemmän ja vähemmän kiireellisiä hommia puskista, niin se vaan on.

Tähän järjestämiseen kuluu toki jokunen hetki, mutta samalla hahmotat mitä on tulossa eikä yön myöhäisinä hetkinä tarvitse miettiä tekemättömiä töitä josta ei oikein edes ole käsitystä.

Otat siis tilanteen haltuun.

Viesti

 

Kerro työyhteisöllesi koska olet tulossa lomalta ja käytettävissä.

Laita s-postiin automaattinen vastaus. Talon ulkopuolelle menevään viestiin voit vaikka vähän juksata ja pyöristää paluuaikasi muutamalla päivällä eteen päin. Näin saat loman jälkeen paremmin aikaa päästä tilanteen tasalle. Ja ehdit vaihtaa kuulumisia työkavereiden kanssa.

Hallitset aikaasi.

Rauhoitu

 

Olet tilanteen tasalla. Koneesi ja työpöytäsi syövereissä ei muhi mitään mistä et tiedä. Jos jotain uutta tulee lomasi aikana, niin lähettäjälle menee tieto siitä, koska olet paikalla ja voit taas tarttua tehtäviin.

Voitko jättää kannettavasi hetkesi lepäämään? Pystytkö olemaan kurkkaamatta s-posteja lomasi ajan? Ole rohkea ja kokeile.

Anna aikasi itsellesi ja läheisillesi – lepää.

 

Rauhallista lepoa ja Joulunaikaa Sinulle – Jutta Kahvikiveltä